Блоґ від said_t Березень 19 2024 06:28:19

Металодетектор Малюк FM2

Вирішив зробити пінпоінтер, такий собі маленький металодетектор - вказівник. Схему з прошивками вибрав від Eddy71- Малюк FM2. На сайті автора є повний опис та великий форум

Схема металлодетектора МалышFM2 от от Eddy71

Схема "Малюк" FM2.

Схема, завдяки мікроконтролеру PIC12F629 (Pic12F675) виявилася простенька, мною практично не змінювалася, тільки стабілізатор живлення замість LM317 встановив LP2950-3.3V у зв'язку з цим R2 не потрібен і замість R1 перемичка.

Один из вариантов печатной платы МалышFM2 под smd

Один з моїх варіантів SMD друкованої плати МалюкFM2.

Плату робив під smd елементи, всі деталі крім кварцу, LP2950, світлодіодів та плівкового конденсатора, що підбирається - smd і змонтовані з боку друку. з усіх прошивок найпрацездібніша виявилася перша, вона ж стандартна, хоча не погана і MetFM2_675_not_Fast зі скороченим часом прогріву, з нею можна кнопку скидання не застосовувати, користуватися для скидання вимикачем живлення. Котушки випробував різні від 3см у діаметрі до 19см. Для пінпоінтера вибрав діаметром 7 см, трохи надавши форму овалу (до речі, після цього індуктивність трохи змінилася).

Плату робив під smd елементи, всі деталі крім кварцу, Примірка перед фінішним монтажем, друкована плата робилася для іншого корпусу, тому видно другу кнопку на корпусі, яка буде підключена паралельно основній і вигнуться ніжки світлодіодів. Корпус використовувався від старої електрозапальнички для газових плит, "крона" не сідала по товщині, довелося трохи фрезою поглиблювати для неї місце.

Намотування котушки стандартне, на оправці. Потім стягнув її щільно тонким малярським скотчем, обмотав фольгою зі старого кабелю, потім двома шарами склотканини і просочив епоксидною смолою. Екран з'єднав з одним із відводів прямо на котушці і позначив його чорним дротиком, щоб не переплутати при пайці до плати (хоча нічого поганого не вийде, якщо й переплутати, з'являться неправдиві спрацьовування). При готовій котушці довелося зайнятися припасуванням ємності конденсатора, (підійшов 1800 пікофарад, плівковий). Все налаштування в основному зводиться до цього. З підводного каміння схеми - це помилкові спрацьовування, частота яких залежить в основному від стабільності генераторів, це і транзистори, і хороші конденсатори і не битий кварц і чистота доріжок. Плату мив спиртом 2 рази, з smd транзисторів з наявних запасів і помінявши 3 види вибрав BC857 - більш стабільні за температурою, дуже важлива якість конденсатора контуру С2, нормально працюють тільки з якісних плівкових.

металлодетектор  пинпоинтер МалышFM2

Остаточний вид пінпоінтера Малюк FM2.

У такому вигляді і з таким датчиком чутливість на монету "Радянський п'ятак 1961р" - 5см.

Прошивки та схема в архіві. Архів доповнив своїми двома варіантами друкованої плати...

Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Будь-ласка, залогіньтеся для додавання коментарів
Незалежна Україна

Навігація
Головна
Статті
Файли
Фотогалерея
Каталог посилань
Зворотній зв'язок
Пошук
Site Map
статистика
Авторизація
Логін

Пароль



Ви ще не зареєстровані?
Натисніть тут для реєстрації.

Забули пароль?
Дайте запит на новий ТУТ.
_________________
статистика hit.ua

Meta Tags
пинпоинтер металлодетектор МалышFM PIC12F629 Pic12F675 LP2950 катушка-датчика

© said_t 2009

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones.

Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.