Блоґ від said_t Березень 28 2024 12:10:04

Біметалеве жало

Вирішив поділитися ще однією, не бозна, якою саморобкою: саморобне жало замість заводського до паяльника від Solomon.

Давно помітив, що паяльники, особливо з нових розробок практично всіх фірм йдуть з робочим наконечником конусного заточення з вістрям або маленьким зрізом на кінці, зрізано як завжди під прямим кутом до поздовжньої осі. Такий інструмент не найзручніший для роботи. Жала іншої форми йдуть окремо і коштують непомірно дорого. Як матеріал застосовують різні багатошарові композити від сплавів міді, сталі до кераміки, заточування таке жало не завжди підлягає. Та й залудити його проблематично. Звик паяти мідним жалом. І форму завжди відкоригувати можна і сточити раковинку, і навпаки зробити її для ефекту мікрохвилі, і матеріал не дефіцитний, принаймні тим, хто працював ще при совєтах. Змінних робочих стрижнів може бути безліч, не запускати ж паяльну станцію для зміни однієї DIP мікросхеми, а ось змінити жало на спеціально виготовлене для цих цілей секунд 30. Робили стрижні з отвором всередині для випаювання різних перемикачів з відводами діаметром більше 1 мм. випаювання багатовивідних деталей, де відводи в ряд, цілі плашки для багатовивідних мікросхем з круглими цоколями або фігурною розстановкою ніжок, фантазія у кожного своя, матеріал зазвичай один - мідь.

Мідь один із найкращих провідників тепла, чудово змочується сплавами олова, легко обробляється. Після коротких спроб паяти штатним жалом двома новими пальниками рішення виникло саме: заміна на мідні. Де взяти нове мідне жало? Наразі чисті матеріали стають дефіцитом, але у мене утворився великий запас старих мідних стрижнів. Раніше паяльник мав як мінімум одне запасне або кілька різних за формою жал, які не завжди і потрібні були. Ще залишився від колишніх занять зварювальними трансформаторами мідний пруток діаметром від 1 до 5 мм, є латунь. Але біда, мідного прутка або готового жала під розмір нового паяльника так і не знайшлося, зате латунний пруток якраз підійшов

Латунь працювала недовго, за кілька годин кінчик жала розчинився в припої, можливо, інші сорти латуні або бронзи працюватимуть, не перевіряв (деякі з цих сплавів погано передають тепло, деякі дуже рихлі за структурою, є що не змочуються припоєм взагалі). Плюс латуні та бронзи – це відсутність окалини від тривалого нагріву, і немає небезпеки заклинювання стрижня в корпусі паяльника. Прийшла ідея: тіло жала з латуні, а ось сам робочий кінчик зробити з міді. Відрізаний за розміром пруток свердлився вздовж поздовжньої осі на глибину до 1.5 см, свердло брав за розміром наявного мідного прутка, який загнав молотком в отвір. Латунь перед цим розігрівалася для розширення. Вийшло дуже щільне з'єднання дуже схоже на звичайний олівець, де замість грифеля був мідний пруток. Проблем з заточуванням не було, все робилося на наждачному крузі з подальшим легким шліфуванням дрібним наждачним папером. Робочому кінчику надав форму зрізаного конусу під кутом 45 градусів, за потреби будуть інші форми.

Щоб замінити наплив, що утримує саморобне жало в кріпленні корпусу паяльника, в потрібному місці вставив штифт, зроблений з хвостовика обламаного свердла, на наждаку підігнав довжину за розміром внутрішнього діаметра гайки кріплення.

Фотографії зроблені після напрацювання новим жалом кілька місяців, кінчик уже кілька разів підправлявся надфілем. Поки проблем не виникало, ні короблення, ні розхитування не виявлено.

Мідь для жала використовувати бажано електротехнічну, не відпалену, вона менш пластична, і бажано надати куванню, або хоча б робочу частину, кінчик сформувати молотком на ковадлі з подальшим доведенням надфілем. Така обробка надасть жалу довговічності. Замість латунного прутка можна використовувати і штатне жало, якщо воно не використовується...

Коментарі
Коментарі відсутні
Додати коментар
Будь-ласка, залогіньтеся для додавання коментарів
Незалежна Україна

Навігація
Головна
Статті
Файли
Фотогалерея
Каталог посилань
Зворотній зв'язок
Пошук
Site Map
статистика
Авторизація
Логін

Пароль



Ви ще не зареєстровані?
Натисніть тут для реєстрації.

Забули пароль?
Дайте запит на новий ТУТ.
_________________
статистика hit.ua

Meta Tags
биметаллическое-жало самодельное-жало-для-паяльника медь латунь заточка-рабочего-конца форма-жала

© said_t 2009

Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2012 by Nick Jones.

Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.